Selv om de fleste av oss har hytte eller tilgang til en, så er det stadig nye lystne kjøpere på markedet. For når jobb, hus, bil og båt er i boks, så er det neste naturlige steget å finne seg en hytte. Enten det er ved sjøen eller på fjellet, så er det å komme seg bort fra hverdagens stress noe vi alle higer etter. Vi nordmenn elsker hyttelivet, og det unner vi alle å få ta del av.

Men en økende trend for norske husholdninger er økt grad av gjeld. Det handler egentlig ikke om lån til studier og hus, men alle andre tilbudene som dukker opp med økt kjøpepress. Et hyttekjøp er også en form for kjøpepress, men hytta har en indre verdi som ikke kan måles i penger. Derfor har vi gått med på å vurdere mulighetene for å få råd til ei hytte man har sett på.

Sikkerheten avgjør

Det som er bra er at det fins muligheter. Eier man bolig skal det la seg å gjøre. Man kan se på refinansiering boliglån for å kjøpe hytte. Det kan enten være refinansiering av smålån som har hopet seg opp over tid, eller man kan se på en løsning der hytta inngår som en del av boliglånet.

Sjekk verdien med en takst

Begge deler gir banken en sikkerhet slik at de kan gi deg et lån som gjør at du kan slå til med bud. Er det lenge siden man har fått en takst på huset, så bør man skaffe det. Det er fordi huset kan være mer verdt enn det står i papirene. Da vil lånebetingelsene bli enda bedre.

Det kan for eksempel hende at du har pusset opp i senere tid, eller at markedet har endret seg. Kanskje har stedet du bor blitt enda mer populært, eller kanskje har infrastrukturen blitt endret slik at stedet blir mer attraktivt.

Skaff deg kapital

For å gjøre hyttedrømmen til en realitet bør man skaffe til veie kapital. Dette er enten oppsparte midler eller penger fra salg eller arv. Man kan laste ned appen Dreams om man vil spare på en morsommere måte og gjøre det mulig å skaffe seg hytta innen kort tid. Samarbeid hjelper og om begge setter av en fast sum i måneden, så trenger det ikke ta så lang tid før man har råd.

Kjøp et oppussingsobjekt

Har du funnet det perfekte stedet for dine hobbyer, så mangler du kanskje bare en hytte. Det kan hende du elsker jakt eller å løpe over høye fjell sommerstid. Men hytta uteblir. Men kanskje fins det en gammel rønne der som du kan kjøpe for en billig penge. Da er alt lagt til rette for at du skal få satt opp en ny.

Oppussing trenger ikke være så dyrt, men skal man ha lagt inn vann og strøm, så bør man sjekke ut forholdene for å koble seg til et nett før man kjøper hytta. Husk å sjekke om hytta står på tinglyst grunn, eller så kan det bli problem med eieretten senere.