Å kjøre bil om vinteren byr på noen ekstra utfordringer sammenlignet med å kjøre på tørt sommerføre. Hvis du er godt forberedt blir det likevel en trygg reise.

Det er viktig at du passer på å benytte de hjelpemidler som finnes for at du skal kunne konsentrere deg på kjøringen. Dette handler om alt fra eventuelle ekstralys fra Ekstralyskongen til gode vinterdekk, men også ting som pledd slik at du ikke fryser hvis dere må stå i ro over lang tid.

Noen av de viktigste utfordringene på vinterføre

Det er tross alt vinter ganske stor del av året i Norge, og vi begynner å få en del erfaring med å kjøre bil på vinterføre. Noe av det aller viktigste å tenke på er:

  • Gode vinterdekk. Dette er alfa og omega, hvis du ikke har gode vinterdekk på bilen bør du helt enkelt ikke kjøre om vinteren. Blir du overasket av et plutselig snøfall er det bedre å la bilen stå den dagen og ta bussen.

 

  • God sikt med rene vinduer. Hvert år er det mange som får bot fordi de ikke har skrapet vinduene sine og kjører rundt med bare et lite hull i frontruten. Dette er livsfarlig, bruk heller litt mer tid på å la bilen varme seg opp.

 

  • Varme klær, pledd, mat og drikke. En undervurdert aspekt ved kjøring vinterstid, er at du risikerer å bli stående lenge i kø i sterk kulde. Spesielt hvis du vet at du skal kjøre over fjellet i kolonne er det helt kritisk å ta med seg varme klær og pledd til ventingen.

 

Vær forsiktig og kjør etter evne

En viktig regel i trafikken er å alltid kjøre slik at du har kontroll og kan stoppe hvis det dukker opp en hindring i veibanen. På vinteren betyr is og snø på veien, kombinert med dårligere sikt, at du faktisk må ta det roligere i trafikken. Senk farten litt, det gjør uansett ikke noen stor forskjell i tiden du bruker på å komme dit du skal.

Vær heller ikke redd for å utsette en kjøretur hvis været er alt for dårlig.